Kun suomalaisilta kysytään, mistä Suomi tunnetaan maailmalla, on monen ihmisen vastauslistalla termi “heavy metal”. Paremmin suomalaisittain sanottuna heavy metal eli hevimetalli tai raskas metalli ei suinkaan tarkoita maaperästä saatavaa raskasta alkuainetta, vaan tietenkin tunnettua musiikkityyliä.

Mitä heavy metal on?

Heavy metal on musiikkilaji, joka kuuluu rock-musiikin alaisuuteen. Se eroaa klassisesta rockista sillä, että tyyli on paljon raskaampaa ja hyökkäävämpää kuin rock. Usein myös sanoitukset ovat melankolisia ja aggressiivisia verrattuna valtavirran musiikkiin. Myös tiettyjä ulkonäöllisiä seikkoja usein yhdistetään heavy metal -yhtyeisiin, kuten miesten pitkät hiukset ja mustat vaatteet.

Heavy metal -musiikkityyli on saanut alkunsa 70-luvulla, kun sen aikaiset nuoret muusikot saivat inspiraatiota omaan musiikkiinsa esimerkiksi psykedeelisestä rockista. Ensimmäisiä heavy metal -yhtyeitä ovat esimerkiksi Briteistä kotoisin olevat Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath ja Uriah Heep. Kymmenen vuotta myöhemmin, kun heavy metal oli vakiinnuttanut asemansa musiikkimaailmassa, saivat alkunsa myös muut kuuluisat heavy metal -yhtyeet, kuten Iron Maiden, Judas Priest ja Motörhead.

Millaisia heavy metal -bändejä Suomesta löytyy?

Suomi on pullollaan erilaisia heavy metal -luokkaan luokiteltavia bändejä, niin pieniä ja aloittelevia kuin paikkansa jo tukevasti ansainneita yhtyeitä. Osa suomalaisista bändeistä tekee musiikkia heti englanniksi, mutta iso osa käyttää musiikissaan edelleen ja kansainvälisestä menestyksestä huolimatta suomen kieltä.

Maailmanlaajuisesti tunnettuja suomalaisia heavy metal -yhtyeitäkin riittää. Esimerkiksi Apocalyptica on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia metalliyhtyeitä. Samaan kategoriaan kuuluvat myös esimerkiksi Nightwish, Mokoma, Sturm und Drang, Kilpi, Maj Karma sekä Swallow the Sun.

Suomalainen metallimusiikin maailma sai erityistä potkua, kun Euroviisuihin vuonna 2006 osallistunut Lordi voitti valtavan pistepotin saattelemana koko Euroviisu-kilpailut. Lordin voitto on varmasti antanut potkua aikanaan sille, että kansainvälisten kuuntelijoiden katseet on osoitettu suomalaisen heavy metallin suuntaan.

Miksi juuri suomalainen hevimetalli uppoaa heavy metal -kansaan maailmalla?

Suomalaista musiikkia on kautta aikojen leimattu hieman melankoliseksi ja raskastempoiseksi musiikiksi. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi suomalaiset muusikot ovat onnistuneet luomaan metallikansaa tyydyttävää musiikkimateriaalia. Suomalaisten metalliyhtyeiden suosio ei kuitenkaan perustu vain metallikansan antamaan suosioon: myös monet tavalliset ihmiset, jotka eivät laske itseään metallimusiikin ystäväksi, saattavat arkisia puuhia tehdessään, kuten laskutuspalvelu -sivujen ääressä puuhatessaan, kuunnella metallimusiikkia. Suomalainen metallimusiikki siis vetoaa toisinaan myös niin sanottuihin tavallisiin ihmisiin.

Toinen syy on suomalaisissa muusikoissa. Suomessa harrastamisen mahdollisuudet ovat suuret, joten jokainen kiinnostunut pääsee kyllä elämänsä aikana kokeilemaan siipiään musiikin parissa. Koulut tarjoavat jopa ilmaiseksi musiikista ja musiikkiharrastuksista kiinnostuneille välineitä ja tiloja ja jopa opettajia, joiden kanssa harjoitella. Opetuksen taso on myös Suomessa korkeaa. Monet muusikot ovat siis lahjakkaita ja omistautuneita sille, mitä tekevät. Suomalaiset metallimuusikot osaavat pukea samaistuttavat tunteensa hyvin musiikin muotoon.

Kaiken kaikkiaan voidaan siis todeta, että suomalaiset hallitsevat hyvin tunteikkaan ja raskaan musiikin tekemisen, joka vetoaa ihmisiin ympäri maailmaa. Suomalaiset muusikot ovat lahjakkaita, ja ovat osanneet luoda omista lähtökohdistaan sellaista heavy metal -musiikkia, josta huokuu aitous ja lahjakkuus. Hyvä Suomi ja hyvä suomalaiset heavy metal -muusikot!