Heavy Metal on musiikkigenre, joka tunnetaan Suomessa paremmin metallimusiikkina. Metallimusiikki määritellään rock-musiikin kaltaiseksi, mutta se on tyyliltään hieman aggressiivisempaa ja raskaampaa kuin perinteinen rock-musiikki. Metallimusiikin ja perinteisen rock-musiikin välinen raja on melko häilyvä, eikä moniakaan yhtyeitä voi luokitella ainoastaan yhden musiikkityylin bändiksi.

Suomi on tunnettu muutamista asioista, kuten koulutuksesta, alhaisesta lapsikuolleisuudesta, suuresta järvien, saunojen ja kesämökkien määrästä ja tietysti siitä, että asukasmäärään suhteutettuna Suomessa on eniten heavy metal -yhtyeitä maailmassa. Suomessa ollaan aina pidetty raskaammasta musiikista. Tähän saattaa olla syynä pitkä ja pimeä talvi, joka saattaa ajaa ihmiset mitä erikoisempiin tekoihin. Osa linnoittautuu kotiin, osa tuhlaa kaikki rahansa päästäkseen kaamosta karkuun, toiset taas piristävät itseään esimerkiksi lasten merkkivaatteita ostelemalla tai harrastamalla kulttuuria. Yhtä kaikki musiikkimaku puhuu puolestaan, suomalaiset pitävät metallista ja meiltä löytyy monia kansainvälisestikin tunnettuja yhtyeitä.

Metallimusiikilla on Suomessa erityinen asema

Lähes jokainen suomalainen osaa nimetä vähintäänkin yhden metalli- tai hard rock -yhtyeen, mikä luonnollisesti viestii osittain siitä että tämä genre on saavuttanut erityisen aseman Suomessa. Yhtyeiden monipuolisuuden mahdollistaa myös suomalaisten hyvä kielitaito, joka lisää myös englanninkielisen musiikin kuuntelua. Moni kansainvälisesti tunnettu yhtye tekeekin kappaleensa englanniksi ja ovat tästä huolimatta saavuttaneet suurta suosiota myös Suomessa. Kansainvälisesti tunnettuja hard rock- tai metal-yhtyeitä ovat muun muassa Nightwish, Apocalyptica ja Children of Bodom.

Tuska-festivaali kerää hevin ystävät yhteen

Tuska Open Air on Helsinginssä kesällä järjestettävä kolmipäiväinen festari-tapahtuma, joka on esiintyjälistaltaan painottunut metalliyhtyeisiin. Tuska alkoi aluksi pienenä tapahtumana ja se järjestettiiin Tavastia-klubilla Helsingissä vuonna 1998. Sittemmin tapahtuma on kasvanut asteittain suuremmaksi ja se kerää nykyään yleisöä yli 25 000 kävijän verran. Tuskan esiintyjät vaihtelevat vähemmän tunnetuista yhtyeistä maailman tunnetuimpiin metalliyhtyeisiin. Monen suomalaisen hevi-fanin kesän kohokohta onkin usein tämä tapahtuma, jossa voi nauttia hyvästä musiikista ja tunnelmasta halutessaan vaikka kolme päivää putkeen. Tuskaa pidetään yleisesti Suomen tärkeimpänä metallimusiikin tapahtumana.

Suomalaisten innostus hevimusiikkiin on herättänyt mielenkiintoa myös muualla

Kuten jo aiemmin mainittiin, Suomi on tunnettu suuresta metalliyhtyeiden määrästä asukaslukuun suhteutettuna. Tämä on herättänyt kiinnostusta myös muualla maailmassa. Suomi-kuva saattaa olla melko erikoinen jo valmiiksi, sillä moni mieltää maamme kaukaiseksi ja kylmäksi, asukasmäärältään pieneksi kohteeksi, jossa luonto on lähellä. Mieltymys metallimusiikkiin herättää kiinnostusta ja utelaisuutta suomalaisten luonteesta. Suomalaisista on kuultu erinäisten lähteiden mukaan sanottavan esimerkiksi, että ihmiset ovat hiljaisia ja vakavia, mutta heidän luontosuhteensa on erityinen. Monen ulkomaalaisen silmissä suomalaiset ovat edelleen metsäkansaa.

Musiikki edistää myös turismia

Monet maailmalla menestyneet hevibändit ovat myös tietyissä osin vahvistaneet suomalaisuuteen liittyviä stereotypioita muun muassa levyn kansilla ja musiikkivideoilla. Niissä korostuu lähes hämmentävän usein luonto ja synkkyys. Musiikki viehättää joitain jopa niin paljon, että he haluavat tutustua myös muuhun suomalaiseen kulttuuriin musiikin lisäksi. Ensikosketus saadaan usein esimerkiksi jonkun bändin keikalla, jota ollaan tultu Suomeen katsomaan. Tuska-festarit tunnetaan kansainvälisestikin melko laajasti ja moni ulkomailta vieraileva saattaa viehättyä myös kauniista luonnosta ja yöttömästä yöstä niin, että haluaa palata Suomeen uudestaankin.