Yngwie Malmsteen on henkilönä ja metallikitaristina elämää suurempi hahmo. Hänen edesottamuksensa ovat herättäneet ihastusta ja vihastusta jo vuosikymmeniä. Harva kuitenkin pystyy kiistämään miehen ansiot metallikitaransoiton pioneerina. Hän kehitti melkein yksin koko nopeuteen ja hämmästyttävään virtuositeettiin pohjautuvan “tiluttelu” kitaransoittotekniikan. Time lehti rankkasi hänet vuonna 2009 kymmenen kaikkien aikojen parhaan kitaristin joukkoon.

Yngwie Malmsteen syntyi Tukholmassa vuonna 1963, hän oli kymmenvuotias perustaessaan ensimmäisen bändinsä vuonna 1973. Vuonna 1982 tämä 18-vuotias ruotsalaispoika Yngwie Malmsteen lähti Yhdysvaltoihin, sinne hänet toi Shrapnel Recordsin Mike Varney (Shrapnel Records on levy-yhtiö, joka on tunnettu erityisen taitavien kitaristien levy-yhtiönä). Varney oli saanut käsiinsä Yngwien demonauhan ja päätti tuoda nuoren kitaristin Yhdysvaltoihin luomaan uraa. Hän soitti ensin Steelerin vuoden 1983 julkaistulla albumilla ja tämän jälkeen hän siirtyi Graham Bonnetin (joka tunnetaan myös Rainbown laulajana) bändiin, jonka nimeksi tuli Alcatrazz.

Ollessaan Alcatrazzissa Yngwie äänitti myös soololevyn, jonka oli alunperin tarkoitus olla vain instrumentaali sivuprojekti. Levyn nimeksi tuli Rising Force. Levy myi hyvin ja nousi jopa Billboardin listalla parhaimmillaan sijalle 60. tämän lisäksi levy sai myös Grammy-ehdokkuuden. Yngwien soittotyyli oli aikaansa nähden vallankumouksellista ja monet epäilivät hänen levyillään käytetyn jopa “studiokikkailuja”, tämä ei pitänyt paikkaansa vaan vuosien ankara harjoittelu oli tehnyt hänestä poikkeuksellisen soittajan.