Historiaa

Folk metal on metallimusiikin alalaji, jossa yhdistellään kansamusiikkia ja metallimusiikkia. Usein yhtyeillä on kokoonpanossa perinteisesti kansanmusiikissa käytettyjä soittimia, ja jotkin bändit saattavat myös käyttää kotimaansa perinteisiä laulutyylejä. Ensimmäiset folk metal-bändit olivat Skyclad ja Cruachan, molemmat ovat kotoisin Britteinsaarilta, Skyclad Englannista ja Cruachan Irlannista. Skyclad julkaisi debyyttialbuminsa vuonna 1991, sitä pidetään enemmän thrash metallina jossa on kansanmusiikkivaikutteita. Cruachan taas on käyttänyt kansamusiikkivaikutteita isona osana musiikillista identiteettiään jo heti alusta lähtien. Kansanmusiikkivaikutteiden lisäksi folk metal genreen lasketaan myös usein yhtyeet, jotka käyttävät musiikissaan keski-aikaisia vaikutteita. Esimerkiksi saksalainen Subway to Sally on yksi näistä keskiaikametallin pioneereista.

Genre nousi suosituksi vuosituhannen vaihteen tietämillä. Monet suomalaiset yhtyeet olivat tällöin kehittämässä folk metallia ja jotkin niistä ovat edelleen genren isoja nimiä. Amorphis, Finntroll, Ensiferum, Korpiklaani, Turisas ja Moonsorrow ovat suomalaisen folk metallin ja pakanametallin isoja nimiä. Näistä yhtyeistä Moonsorrow ei halua tulla yhdistetyksi folk metalliin tai viikinkimetalliin, vaan kutsuu musiikkiaan nimenomaan pakanametalliksi. Suomalaiset folk metal yhtyeet ovat monesti kiertäneet yhteiskiertueilla ja tällä tavalla myös nostaneet koko suomalaisen folk metallin tunnettavuutta. Genre on erittäin suosittu euroopassa ja monet genren yhtyeet ovatkin eurooppalaisia. Euroopan ulkopuolelta tulee vain muutamia folk metal yhtyeitä.

Musiikki

Folk metalli on siitä hieman erikoinen metallimusiikin tyyli, että monet bändit soittavat hyvinkin erilaista metallimusiikkia. Esimerkiksi Finntrollin tai Moonsorrowin musiikki on enemmän black metal vaikutteista, kun taas esimerkiksi Korpiklaani ammentaa enemmän perinteisestä heavy metallista. Ensiferum yhdistää power metallia ja kansanmusiikkia, Metsätöll taas tuo mukaan myös thrash metallia. Kaikkia yhtyeitä yhdistää kuitenkin tietynlaisten kansanmusiikkimelodiakulkujen käyttö ja useilla bändeillä on myös käytössä erilaisia kansanmusiikki-instrumentteja. Monien yhtyeiden kokoonpanoon kuuluu muusikkoja, jotka soittavat näitä instrumentteja. Korpiklaanilla on kokoonpanossaan viulusti ja hanuristi, Arkonalla säkkipillin sekä muiden puupuhaltimien soittaja, Turisaksella viulisti (aikaisemmin myös hanuristi) ja Ensiferumilla hanuristi.